Rostlinná mléka a jak se v nich vyznat

Sojové mléko

Soja slouží mnoha lidem jakožto náhražka masa. A možná jste nevěděli, že existuje i sojové mléko, které může být náhražkou toho kravského. Jde o rostlinný nápoj, který se vyrábí velice jednoduše – sójové boby se nejprve rozdrtí, pak se vylouhují ve vodě, uvaří se a nakonec se přecedí. Výsledkem je tekutina s barvou mléka, ale s úplně odlišnou chutí. Jeho chuť je nasládlá a leckomu chutná. Především lidé alergičtí na mléko tento typ nápoje uvítají.

Kokosové mléko

Kokosové mléko znají asi všichni. Stačí otevřít kokos a kromě sladké a chutné dužiny v ořechu najdeme právě i toto mléko. Jde o nasládlou a lehce bíle zbarvenou tekutinu, která je zajímavým zpestřením. Ale kokosové mléko si můžete koupit i v obchodě. To už nejde o tu původní šťávu z kokosu, ale ta se míchá s horkou vodou a dalšími složkami, takže nakonec získá bílou barvu. Tento nápoj je hodně hutný a také hodně tučný. Po všech úpravách je chuťově více podobné kravskému mléku a jde o zajímavé zpestření, případně opět o alternativu pro alergiky.

Mandlové mléko

Dalším zajímavým nápojem je mandlové mléko, které se vyrábí z mandlí. Jeho výhodou je, že si ho můžete vyrobit i sami doma a je velmi zdravé – podobně jako jsou zdravé i samotné mandle. Obsahuje hodně antioxidantů, vitaminy E, D a B a také různé minerály. Ze všech ostatních alternativ k mléku je toto zaručeně nejzdravější, je nízkokalorické a také je velmi chutné.

Ovesné mléko

Poměrně neznámé je takzvané ovesné mléko. Z ovesných vloček si ho můžete vyrábět i sami doma a postup je opět velmi jednoduchý. Pokud se vám do toho nechce, dá se samozřejmě také koupit. Předností tohoto nápoje je, že je nízkokalorický a obsahuje vlákninu, vitaminy E, B6 a B12 a minerály. Nevýhodou je, že je v něm lepek (takže alergici ho nesmějí). Jeho chuť je ale velmi příjemná a chutná zkrátka po ovesných vločkách.

Rýžové mléko

Chutné je také rýžové mléko, které si taktéž můžete doma připravit z uvařené a rozmixované rýže s přídavkem horké vody. Toto mléko je nasládlé, nízkokalorické, obsahuje řadu vitaminů (zejména A, D a b12) a minerálů. Důležité je především to, že obsahuje vápník, který je nezbytný pro správné zdraví kostí. Vhodné je i pro malé děti a tvrdí se, že je vhodné i pro alergiky, kteří jiné typy přírodních mlék nesnesou. Výhodou je, že toto mléko můžete přidávat i do vaření, používat k přípravě kaší, nápojů nebo se dá použít k pečení dezertů.

Přečtěte si také České hory aneb Kde strávit dovolenou v tuzemsku nebo V čem vyrazit v létě do společnosti?

Fotografie