Vepřové maso

Grilovaná krkovička s grilovaným chřestem

Suroviny:

4 středně velké plátky vepřové krkovice, 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje, 3 středně velké stroužky česneku, 4 polévkové lžíce kořenicí směsi Námořnická krkovička, 1 polévková lžíce vinného octa, 2 polévkové lžíce sladkého kečupu, 400 g čerstvého chřestu, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce kořenicí směsi Grilovaná zelenina, 2 polévkové lžíce balsamikového octa, 1 polévková lžíce dijonské hořčice

Postup:

V míse smícháme slunečnicový olej, kořenicí směs Námořnická krkovička, vinný ocet, sladký kečup a utřený česnek. Očištěné plátky vepřové krkovice naložíme do této marinády a necháme minimálně 3 hodiny marinovat. Následně pomalu grilujeme za občasného otáčení. Průběžně potíráme zbylou marinádou.

Z chřestu odřízneme dřevnaté konce, vložíme do do mísy, pokapeme olivovým olejem a přidáme kořenicí směs Grilovaná zelenina. Důkladně promícháme a pomalu grilujeme do doby, než začne chřest lehce hnědnout a karamelizovat. Tako ugrilovaný chřest servírujeme s dresinkem, který vyrobíme smícháním dijonské hořčice, balsamikového octa a olivového oleje.

Ideální přílohou ke grilované vepřové krkovici s chřestem jsou pečené brambory ve slupce připravené s kořenicí směsí Pečené brambory

Grilovaná vepřová játra s brusinkovým přelivem

Suroviny:

800g vepřových jater, pepř černý mletý, 50g másla, 1 středně velká šalotka, 100ml bílého suchého vína, 200g sušených brusinek, muškátový oříšek mletý, sůl, špetka skořice mleté, 1 pomeranč, 1 bobkový list

Postup:

Vepřová játra dobře omyjeme a nakrájíme na plátky. Ty opepříme z obou stran a necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím necháme na másle zesklovatět nakrájenou šalotku, přidáme suché bílé víno a sušené brusinky. Tuto směs ochutíme mletým muškátovým oříškem, solí, mletou skořicí, nastriouhanou kůrou z jednoho pomeranče, pomerančovou šťávou a bobkovým listem. Vzniklou omáčku necháme provářet 15 minut dokud nezhoustne.

Na gril vložíme odleželá vepřová játra, která grilujeme z obou stran 5 minut. Játra přelitá brusinkovou omáčkou servírujeme s opečenými bramborami.

Vepřová pečeně na pivě

Suroviny:

cca 1 kg vepřová plec, sůl, kmín drcený, tymián, 4 středně velké cibule, 2 rajčata, 8 stroužků česneku, 0,5 l světlého výčepního piva, slunečnicový olej, sezamové semínko

Postup:

Vepřovou plec položíme na grilovací tácek (nebo misku), osolíme, posypeme drceným kmínem a tymiánem. Oloupeme cibuli a pokrájíme na silná kolečka. rajčata nakrájíme na silnější plátky a stroužky česneku rozpůlíme. Všechny tyto ingredience naskládáme k vepřovému masu, podlijeme 0,25 l světlého piva a pozvolna pečeme asi 60 minut pod přiklopeným grilem. Průběžně podléváme zbylým pivem. Na konci grilování potřeme vepřové maso olejem a posypeme sezamovým semínkem. Potom přeložíme na rošt a velice krátce dopečeme ze všech stran, aby se vytvořila křupavá kůrka

Vepřová pečeně na pivě

 

Vepřový cowboy steak s rajčatovou marinádou

Suroviny:

750 g vepřové kýta, 350 g rajčat, kořenící směs Cowboy steak 7 pepřů, čerstvá bazalka, 2 červené cibule, 3 stroužky česneku, sůl, olej

Postup:

Čerstvá rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a necháme zchladnout. Očištěnou vepřovou kýtu nakrájíme na 4 stejně velké plátky, posypeme z obou stran kořenící směsí Cowboy steak 7 pepřů a osolíme. Vepřové maso vložíme do mísy společně s pokrájenými rajčaty a lístky čerstvé bazalky. Zakapeme olejem a necháme v chladu marinovat alespoň čtyři hodiny.

Potom maso vyjmeme z marinády, osušíme a položíme na rozpálený gril. Rajčata vložíme do grilovací pánve, přidáme olej, červenou cibuli pokrájenou nadrobno, utřený česnek a necháme na grilu dusit po celou dobu grilování masa. Vepřové maso grilujeme cca 4 minuty z každé strany. Při servírování přelijeme ugrilované maso marinádou z podušených rajčat

 

Grilovaná panenka s fenyklem a rukolou

Suroviny:

500 g vepřové panenky, olivový olej, 100 g rukoly, 2 zelená jablka,1 čerstvý fenykl, 100 g slunečnicových semínek, sůl, pepř černý mletý, suroviny na zálivku: šťáva z 1 limetky, 1 polévková lžíce medu, 4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř černý mletý

Postup:

Vepřovou panenku nakrájíme na přibližně stejně velké medailonky. Osolíme, opepříme, lehce potřepeme olejem a z každé strany ogrilujeme asi 6 minut.

Rukolu důkladně propereme a necháme oschnout. Ze zelených jablek vykrojíme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Fenykl očistíme a pokrájíme také na jemné plátky.

Zálivku připravíme z limetkové šťávy, medu a olivového oleje. Podle chuti opepříme a osolíme. Rukolu smícháme s jablky a fenyklem a dáme doprostřed talíře. Okolo dáme vepřovou panenku, kterou posypeme slunečnicovými semínky. Na závěr zakapeme připravenou zálivkou.

 

Živáňská pečeně v alobalu

Suroviny:

4 plátky vepřové krkovice, 8 brambor, 2 nepálivé klobásy, 3 středně velké cibule, 12 plátků anglické slaniny, sůl, pepř černý mletý, kořenící směs Živáňská pečeně, kmín drcený, olej + alobal

Postup:

Vepřové maso osolíme a opepříme. Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenčí plátky, klobásy na podélné čtvrtiny a cibule na kolečka. Z aobalu si připravíme 4 čtverce o velikosti cca 30 x 30 cm. Připravený alobal potřeme trochou oleje. Všechny suroviny si rozdělíme na 4 díly. Doprostřed čtverce z alobalu dáme brambory, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Na ně položíme maso, kolečka cibule, 2 čtvrtiny klobásy a navrch 3 plátky anglické slaniny. Posypeme kořenící směsí Živáňská pečeně.

Potom pevně zabalíme, aby při pečení nevytekla šťáva. Takto připravené balíčky položíme na vyhřátý gril a pečeme přibližně 50 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo salátem

 

Grilovaná kotleta se švestkovou omáčkou

Suroviny:

4 plátky vepřové kotlety, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, čtyřbarevný pepř drcený, sůl, suroviny na omáčku: 150g sušených švestek, 30g másla, 20g hladké mouky, 0,5l vody, skořice mletá, sůl, cukr

Postup:

Plátky z vepřové kotlety necháme v chladu uležet 24 hodin v marinádě, kterou připravíme z olivového oleje, čerstvého rozmarýnu, čtyřbarevného pepře a soli. Potom dáme maso na rozpálený gril a z každé strany grilujeme asi 7 minut. Během grilování pravidelně potíráme maso zbylou marinádou.

Švestkovou omáčku připravíme tak, že necháme v menším kastrolu rozpustit máslo, zasypeme ho hladkou moukou, čímž vytvoříme jíšku. Do ní přidáme předem povařené švestky v malém množství vody. Přilijeme 0,5l vody a necháme povařit. Následně omáčku přepasírujeme. Na konec okořeníme mletou skořicí a podle chuti můžeme přidat cukr a sůl.

 

Grilovaná vepřová játra s rybízovou omáčkou

Suroviny:

400g vepřových jater, 30g másla, sůl, černý pepř mletý, 50g rybízové marmelády, 0,5dl jablečného džusu, 1 lžička francouzské hořčice

Postup:

Pečlivě očištěná vepřová játra nakrájíme na silnější (asi 2cm) plátky, v papírové utěrce je osušíme a na rozpáleném másle prudce orestujeme z obou stran. Orestovaná játra vložíme do pekáče a dopečeme je v předehřáté troubě na 1700C zhruba 5 minut.

Vyndáme je z trouby, opepříme, osolíme, přikryjeme a necháme odstát. V kastolu smícháme rybízovou marmeládu s jablečným džusem a svaříme na poloviční množství. Potom dochutáme francouzskou hořčicí, osolíme a dle chuti opepříme. Na závěr omáčku zahustíme studeným máslem.

 

Grilovaná žebírka

Suroviny:

1 kg vepřových žebírek, 150 ml kečupu, 8 lžic rostlinného oleje, 5 lžic včelího medu, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžička vinného octa, 1 větší cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžička drceného čtyřbarevného pepře, 1 lžička drceného koriandru, chilli dle chuti

Postup:

Vepřová žebírka nakrájíme na menšéí kusy. V míse smícháme med, olej, kečup, vinný ocet, sójovou omáčku, nejlépe rozmixovanou cibuli, lisované česnekové stroužky, drcený pepř čtyřbarevný, drcený (mletý) koriandr a podle chuti mleté chilli. Všechny ingredience dobře promícháme a do připravené marinády vložíme žebírka. Obalíme je ze všech stran a necháme odležet alespoň 12 hodin. Na grilu opékáme pozvolna z obou stran a během grilování několikrát potřeme zbylou marinádou.

 Grilovaná vepřová žebírka

 

Grilovaná vepřová krkovice se zeleninou a žampióny

Suroviny:

4 plátky vepřové krkovice, sůl, pepř černý mletý, 2 polévkové lžíce kremžské hořčice, 2 polévkové lžíce včelího medu, 5g sušeného rozmarýnu, špetka mletého koriandru, 2 středně velké mrkve, 1 cuketa, 20 hrachových lusků, 2 jarní cibulky (nebo 1 červená cibule), sojová omáčka, suché bílé víno

Postup:

Plátky vepřové krkovice osolíme, opepříme a ogrilujeme zprudka z obou stran. Z hořčice, medu, rozmarýnu a koriandru připravíme marinádu a tou krkovičku potřeme. Pak maso dogrilujeme, aby zůstalo šťavnaté, ne vysušené. Zeleninu a žampióny nakrájíme na rovnoměrné plátky. Z alobalu vytvoříme kapsy, do kterých zeleninu a žampióny vložíme. Ochutíme sójovou omáčkou a suchým bílým vínem a důkladně uzavřeme. Kapsy grilujeme pouze z jedné strany, dokud se balíček nenadme. Zelenina by tak měla zůstat krásně křupavá. Podáváme s americkými bramborami nebo pečivem.

Grilovaná bylinková sekaná s vepřovými játry

Suroviny:

1 kg mleté vepřové plece, 250 g vepřových jater, 50 g vepřového sádla, 2 svazky jarní cibulky, 8 stroužků česneku, 2 starší housky, 150 ml mléka, 2 žloutky, 1 čajová lžička drceného kmínu, pepř, sůl, 4 cl koňaku, špetka saturejky, petrželky, majoránky, oregana a tymiánu

Postup:

Na sádle opečeme jarní cibulku nakrájenou na kolečka, přidáme na malé kousky nasekaný česnek a na kostky pokrájená, očištěná vepřová játra. Do této směsi natrháme dvě starší housky a zalijeme mlékem. Když houska nasákne mléko, přidáme žloutky, přidáme mleté maso, bylinky, drcený kmín, koňak, osolíme a opeříme. Ze vzniklé směsi vytvarujeme šišku sekané a pečeme dozlatova na grilovacím tácku. Nejprve pečeme při vyšší teplotě a ke konci dopékáme při teplotě nižší.

Bylinková sekaná

 

 

 

 

 

Gyrosový špíz z trouby

Suroviny:

600 g vepřové pečeně, 2 středně velké cibule, 0,5 kg cherry rajčat, 250 g anglické slaniny, 1 paprika, 150 g žamionů, grilovací koření s česnekem, koření Gyros hrubý, olej, sůl

Postup:

Vepřovou pečeni pokrájíme na kostky, cibuli na kolečka, cherry rajčata rozkrojíme na polovinu a anglickou slaninu pokrájíme na čtverečky. Připravené vepřové maso osolíme a posypeme grilovacím kořeníms česnekem. Všechny surovny navlékáme na jehly nebo špejle střídavě za sebou. Menší množství zbylé cibule a pár žampionů dáme na dno pekáčku s malým nožstvím oleje, na ně položíme špízy, které ještě posypeme hrubým kořením gyros. Potom podlijeme vodou, púekáč přikryjeme alobalem a dáme péct do touby. Po cca 30 minutách špízy otočíme, přelijeme šťávou ze dna pekáčku a pečeme další půl hodinu. Na závěr grilujeme dozlatova ještě 15 minut odkryté.

 Gyrosový špíz

 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.