Sladká jídla

Švestkový koláč s mandlemi

Suroviny:

20 švestek, 140g ovesných vloček, 60g loupaných mandlí, 2 lžíce másla, skořice mletá

Postup:

Švestky zbavíme pecek a nakrájíme na půlky. Polovinu připravených švestek vložíme do mísy, přidáme máslo, loupané mandle, ovesné vločky a podle chuti skořici. Všechny suroviny dobře rozmixujeme. Bude-li těsto příliš husté, přidáme vodu. Do formy na koláče vložíme pečící papír a na něj nalijeme těsto. Druhou polovinu připravených švestek pokládáme nahoru na těsto jako ozdobu. Troubu předehřejeme na 170 0C a pečeme zhruba 20 minut.

Švestkový koláč

 

 

 

 

Grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou a rumovou omáčkou

Suroviny:

1 větší ananas, olej, 15g másla, 150g hnědého cukru, 0,1l rumu, 250g sušených brusinek, vanilková zmrlzlina

Postup:

Opatrně odřízneme spodní a horní část ananasu, odkrájíme kůrku a ananas nařežem na kroužky asi 1 cm silné. Z koleček vykrojíme lžičkou střed. Na grilu, který potřeme olejem, opečeme kroužky ananasu. Z každé strany alespoň 3 minuty.

Máslo, cukra rum dáme do hrnce a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Potom přidáme sušené brusinky a zahříváme do jejich změknutí.

Podáváme tak, že do středu grilovaného ananasového kroužku nalijeme omáčku a okolo dáme 2 malé kopečky vanilkové zmrzliny.

 Grilovaný ananas

 

 

 

 

Vánoční štola

Suroviny:

1 kg polohrubé mouky, sůl, 100g droždí, 200g cukru, 400g másla, 0,4l plnotučného mléka, 150g loupaných mandlí,150g tmavých rozinek, 4 polévkové lžíce tuzemského rumu, 30g vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu, máslo na potření, moučkový cukr na posypání

Postup:

Nakrájené loupané mandle a tmavé rozinky namočíme do rumu na minimálně 24 hodin. Vytvoříme kynuté těsto, ridší než na vánočku. Přidáme mandle a rozinky a necháme kynout alespoň 2 hodiny. Potom propracujeme a necháme opět kynout alespoň 30 minut. Těsto zformujeme do oválu. Ten položíme na předem vymazaný plech do vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 hodinu.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Po vychladnutí zabalíme štolu do alobalu a necháme v chladu odležet 14 dní.

 Vánoční štola

 

 

 

 

Mrkvové sušenky

Suroviny:

100 ml sojového mléka, 1 polévková lžíce lněných semínek, 120 ml oleje, 100 g třtinového cukru, 150 g cukru krupice, 10 kapek vanilkového extraktu, 200g polohrubé mouky, 1 malá lžička prášku do pečiva, skořice mletá, špetka soli, 150 g nastrouhané mrkve, 100 g vlašských ořechů, 200 g tmavých rozinek

Postup:

Do připravené misky vložíme cukr krupici, třtinový cukr, mléko, lněné semínko, olej, vanilkový extrakt a rozšleháme metličkou. Přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Dobře promícháme a přidáme nastrouhanou mrkev, ořechy a rozinky. Těsto by mělo být trošku lepkavé.

Předehřejem si troubu na 180 stupňů Celsia, plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj placičky z připraveného těsta. Mezi jednotlivými sušenkami necháme asi 2,5 cm. Pečeme cca 15 minut do té doby, než jsou mrkvové sušenky na okraji zlatavé a na povrchu pevné. Hotové sušenky necháme vychladnout přímo na plechu.

Mrkvové sušenky

 

 

 

 

 

 

Kaštanové pyré

Suroviny:

500g jedlých kaštanů, 250 ml plnotučného mléka, 50g vanilkového cukru, 10g skořice mleté, špetka soli, rum tuzemský, cukr krupice

Postup:

Jedlé kaštany vložíme do osolené vody a vaříme asi 30 minut. Horké kaštany oloupeme včetně vnitřní slupky. Oloupané kaštany vložíme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr, mletou skořici a vaříme do měkka cca čtvrt hodiny. Pouvaření necháme směs vychladnout a následně rozmixujeme na pyré. Je-li vzniklé pyré příliš husté, můžeme ho zředit mlékem. Podle vlastní chuti přidáme rum a případně cukr.

Pyré z jedlých kaštanů

 

 

 

 

 

 

Šampaňský krém s rozinkami

Suroviny:

300 ml demi sec šampaňské, 100 g tmavých rozinek, šťáva z 1 citrónu, sušená citrónová kůra, 600 ml smetany ke šlehání, 200 g slazeného zahuštěného mléka ("Piknik"), máslové sušenky k podávání

Postup:

Šampaňské, tmavé rozinky, sušenou citrónovou kůru a citrónovou šťávu vložíme do misky a přiklopte. Dáme do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně na 12 hodin. Rozinky tak dobře nabobtnají. Potom smetanu ke šlehání a kondenzované mléko nalijeme do mísy a procedíme na ně sekt s rozinkami. Následně šleháme 10 minut tak, aby výsledná směs byla hustá a zároveň nadýchaná. Potom přimícháme většinu rozinek (menší část si necháme na ozdobení). Krém rozdělíme do 8 malých skleniček a ozdobíme rozinkami, případně bylinkami a posypeme citrónovou kůrou. Před konzumací dobře vychladíme v lednici a podáváme s máslovými sušenkami.

Krém ze šampaňského

 

 

 

 

 

Holandský jablkový koláč

Suroviny:

300g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 200g másla, 50g tmavých rozinek, 50g světlých rozinek, 2 polévkové lžíce hrubé mouky, vanilkový cukr, 1,5 polévkové lžíce vanilkového pudinkového prášku, 120g cukru, 2 žloutky, 2 polévkové lžíce rumu, 800g oloupaných jablek, 1 lžička mleté skořice, sůl

Postup:

Z hladké mouky, cukru, másla, žlotku, prášku do pečiva a soli vypracujeme těsto a necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Světlé i tmavé rozinky přelijeme rumem a necháme nasáknout.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme hrubou moukou. Jablka nakrájíme na silnější plátky a promícháme je s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem, mletou skořicí a okapanými rozinkami. Dvě třetiny rozváleného těsta dáme do formy, potom ji naplníme jablečnou směsí a ze zbylé třetiny těsta rozválíme proužky a položíme je na povrch koláče. Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 50 minut, pak koláč zabalíme do alobalu a pečeme dalších 10 minut.

Holandský jablkový koláč

 

 

 

 

 

 


Velikonoční beránek

Suroviny:

250 g másla, 400 g polohrubé mouky,  200 g cukru, 4 vejce, 3 lžičky prášku do pečiva, 50 ml mléka, sušená citrónová kůra, šťáva z 1/2 citrónu, tuk a strouhanka na vymazání formy, sůl, moučkový cukr, vanilkový cukr

Postup:

Máslo nebo tuk na pečení utřeme s cukrem do pěny, přidáme sůl, sušenou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Potom promícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a po lžících prosijeme do připraveného těsta. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijeme mléko.

Formu na velikonočního beránka vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Těsto opatrně dáme do formy a pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Následně necháme beránka ve formě vychladnout. Opatrně vyjmeme z formy, seřízneme a můžme posypat směsí moučkového a vanilkového cukru.

 

Westfálský koláč s ořechovou drobenkou

Suroviny:

250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, 700 g jablek, 1 citrón, 1 polévková lžíce škrobové moučky, 3 polévkové lžíce cukru krupice

Na drobenku:

150 g mletých vlašských ořechů, 100 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g moučkového cukru, skořice mletá, rum tuzemský

Postup:

Z mouky, másla, cukru a vajec zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 2 hodiny odležet v chladu. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Koláčovou formu vymažeme tukem, jablka omyjeme, vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Šťávu z 1 citrónu promícháme se škrobovou moučkou a krupicovým cukrem a přidáme k nakrájeným jablkům. Z můletých vlašských ořechů, másla, hrubé mouky, moučkového cukru, mleté skořice a několika kapek tuzemského rumu uděláme drobenku.

Těsto po odležení rozválíem, vyložíme jím koláčovou formu, propícháme vidličkou a 10 minut pečeme. Korpus koláče následně vyplníme jablky, zasypeme ořechovou drobenkou a pečeme dalších cca 40 minut.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.