Hovězí maso

Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem

Suroviny:

500 g hovězího masa, 400 ml plnotučného mléka, 240 g hrubé mouky, 4 rohlíky, 4 vejce, 2 cibule, sádlo, jíška, petržel nať, sladká paprika, pálivá paprika, drcený kmín, sůl, pepř černý mletý

Postup:

Hovězí maso si dopředu nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájenou na malé kostičky necháme na sádle zesklovatět a přidáme hovězí maso, které opečeme. Přidáme sůl, černý mletý pepř a drcený kmín. Na úplný závěr opékání přidáme sladkou papriku a pálivou papriku. Pak ihned podlijeme vodou a hovězí maso dusíme doměkka. Na konci dušení zahustíme dle potřeby jíškou

Příprava knedlíků:

Do větší mísy vložíme rohlíky, přilijeme mléko, přidáme hrubou mouku, vejce, petrželovou nať a sůl. Vzniklé těsto důkladně promícháme a vytvarujeme do tvaru šišky. Tuto šišku vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut.

Kebab ve slanině

Suroviny:

600 g mletého hovězího masa, 200 g prorostlé uzené slaniny nakrájené na plátky, 1 středně velká cibule, 1 lžička mletého sušeného česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky mletého koriandru, špetka mletého zázvoru, mleté skořice a chilli, 1 polévková lžíce hladké mouky, šťáva z 1 citrónu, sůl, pepř

Postup:

Hovězí maso smícháme s jemně nasekanou cibulí, kořením, hladkou moukou a dle chuti přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu. Mokrýma rukama tvoříme menší kuličky, každou zabalíme do plátku slaniny. Potom zabalené kuličky napichujeme na předem namočené špejle. Grilujeme ze všech stran, dokud slanina a masové kuličky nezezlátnou.

Rychlá boloňská omáčka

Suroviny:

400 g mletého hovězího masa, 250 g rajčatového pyré, 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 středně velká cibule, 3 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř černý mletý, bazalka, drhnutá, 500 g těstovin, 50 g parmazánu

Postup:

Mrkev a řapíky celeru očitíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na drobné kousky, v hlubší pánvi rozehřejeme olej a začneme restovat. Nejprve celer a mrkev, po několika minutách přidáme nakrájenou cibuli a po dalších několika minutách hovězí maso. Vařečkou vše dobře promícháme, aby se maso rozdělilo na co nejmenší kousky. Když je hovězí maso opečené ze všech stran přidáme rajčatové pyré a na mírném plameni necháme omáčku probublávat cca 20 minut. Těsně před podáváním ochutíme solí a pepřem.

Podáváme s libovolnými těstovinami, posypeme strouhaným parmezánem a posypeme sušenou bazalkou.

Boloňská omáčka na těstoviny

 

 

 

 

 

 

Marinovaná hovězí žebra

Suroviny:

1 kg hovězích žeber, 2 mrkve, 2 bobkové listy celé, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky černého pepře, 4 středně velké cibule

Na marinádu:

2 cibule, 2 stroužky česneku, chilli drcené, 200 ml rajčatového pyré, 4 polévkové lžíce dijonské hořčice, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 dcl červeného vína, pepř mletý, sůl

Postup:

Začneme přípravou marinády, kterou pak necháme odležet.Cibule nakrájíme na drobné kousky, prolisujeme česnek a smícháme s ostatními surovinami a kořením. Hovězí žebra uvaříme společně s kořením a mrkví doměkka a ještě horká je obalíme v připravené marinádě. Potom je necháme odležetv lednici do druhého dne.

Do pekáče vložíme cibuli pokrájenou na malé klínky, na ni vložíme marinovaná žebra a pečeme asi 25 minut v troubě rozpálené na 220 stupňů Celsia. Podáváme s čerstvým chlebem

Marinovaná hovězí žebírka

 

 

 

 

 

 

Hovězí kližka s kořeněnou omáčkou

Suroviny:

1,5 kg hovězí kližky, 2 mrkve, 2 cibule, 2 řapíky celeru, 100 g sušeného zázvoru, chilli drcené, slunečnicový olej, badyán, skořice celá zlomková, 800 ml hovězího vývaru, 100 ml sojové omáčky, 100 ml vinného octa, 2 lžíce včelího medu

Postup:

Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky (asi 5x5 cm). Zeleninu pokrájíme na menší kousky. Hovězí maso zprudka orestujeme na oleji ze všech stran a vyjmeme ho. Do výpeku vložíme pokrájenou zeleninua  koření a krátce opečeme. Hovězí kližku vrátíme do hrnce a zalijeme vývarem, sójovou omáčkou, vinným octem a včelím medem. Hrnec přiklopíme, stáhneme plamen a necháme pomalu táhnout asi 3,5 hodiny.

Hotové maso by mělo být měkké až rozpadající se. Opatrně ho vyjmeme z hrnce a uchováme v teple. Omáčku v odkrytém hrnci zredukujeme na hustší konzistencia následně ji přecedíme. Podáváme s bramborovu kaší ozdobené snítkou koriandru.

 

Rajská omáčka s vařeným hovězím a bylinkovým knedlíkem

Suroviny:

1 kg hovězího krku, 3 mrkve, 3 cibule, pepř černý celý, nové koření, 4 bobkové listy, 150 g špeku, půlka celeru, 2 petržele, slunečnicový olej, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 200 g rajského protlaku, skořice celá, hřebíček celý, 1 polévková lžíce cukru, 500 ml hovězího vývaru, 100 g másla, sůl, pepř černý mletý, citrónová šťáva

Na knedlíky:

8 housek, 50 g másla, 2 vejce, 400 ml polotučného mléka, 80 g hrubé mouky, sůl, majoránka, petržel list exklusiv

Postup:

Maso svážeme provázkem, podlijeme 1,5 litrem vody, přidáme 1 mrkev a 1cobuli, nové koření a pepř černý celý (několik kuliček), dva bobkové listy a vaříme asi 2 hodiny dokud maso nezměkne. Potom maso vyndáme a jakmile vychladne nakrájíme ho na plátky. Vzniklý vývar použijeme na přípravu omáčky.

Špek pokrájíme na kostičky, zbylou kořenovou zeleninu na krájíme na větší kousky a cibuli nahrubo. Kostičky špeku dáme vypéct do hrnce spolu s několika lžícemi oleje, přidáme zeleninu a restujeme zlatohněda. Přidáme koření (kromě skořice a hřebíčku) a zaprášíme moukou. Restujeme tak dlouho, dokud se mouka nespojí s výpekem.

Vmícháme rajský protlak spolu se skořicí, hřebíčkem a cukrem. Chvíli restujeme a zalijeme vývyrem. Promícháme a vaříme cca půl hodiny, potom propasírujeme, vmícháme máslo a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. 

Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme rozpuštěným máslem, rozšlehanými vejci s mlékem a necháme asi 30 minut nasáknout. Potom přidáváme tolik mouky, aby vzniklo kompaktní těsto. Přidáme majoránku a petrželku. Pomoučněnou rukou tvarujeme šišky knedlíků a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 12 minut a po vyjmutí ještě teplé krájíme na jednoltivé plátky.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.