SVĚTOVÉ KUCHYNĚ

Přehled světových kuchyní a jejich typických pokrmů a nejvíce používaných koření jsme přehledně rozdělili podle kontinentů. Budete-li mít jakékoliv dotazy k tomuto tématu, neváhejte se na nás obrátit nejlépe pomocí kontaktního formuláře Věříme, že na této stránce najdete mnoho inspirací do vaší kuchyně.

AFRIKA

EGYPTSKÁ KUCHYNĚ

Rozmanitost egyptských kuchařských receptů je nekonečná. Následkem kolonizace Egypta je zřejmý cizí vliv, speciálně turecké kuchyně. Na klasickém egyptském stole najdeme špagety a ostatní druhy těstovin, chuť je ale vzhledem k používanému koření velmi odlišná od toho, co bychom očekávali. Tato kuchyně kombinuje maximální množství sušeného i čerstvého koření, k nejoblíbenějším patří cumin (aromatičtější kmín, odlišný od evropského vzhledem i chutí), černý pepř, chilli, kurkuma, koriandr, šafrán, hřebíček, zázvor, sezam, z bylinek je to petržel, máta a kopr. Všední jídlo je většinou bezmasé, ale vydatné. Dnešní egyptská kuchyně vychází z bohatých zdrojů zeleniny, která je základní součástí každodenního jídelníčku Egypťana. Bez salátu z čerstvé zeleniny (salata chadra) se neobejde žádné egyptské jídlo. Typickými egyptskými pokrmy jsou ta´méja (karbanátky z bohů, zeleniny a koření), fúl midammis (vařené boby), salatit tahina (ochucená sezamová omáčka), košarí (směs těstovin, rýže a čočky s pikantní omáčkou a smaženou cibulkou) a mnoho dalších. Královnou egyptské kuchyně je mahší (plněné zelné nebo vinné listy, plněné papriky, lilky nebo cukety). Stůl prostřený k jídlu musí zahrnovat pestrou nabídku teplých či studených pokrmů, díky jejichž množství a rozmanitosti se každý chod stává hostinou. Lidové restaurace nabízejí egyptská jídla s egyptským chlebem (´éš baladí).

AMERIKA

ARGENTINSKÁ KUCHYNĚ

Argentinská kuchyně není nijak sofistikovaná nebo propracovaná. Jedním z hlavních rysů je její podobnost s většinou zemí Jižní Ameriky - není tedy nijak specializovaná. Nesporná je kvalita masa, možná není vždy stejně měkké, ale vždy je vynikající. Pravidlem je, příliš maso nedochucovat, aby se neznehodnotilo. Argentinské jídlo většinou začíná kouskem uzeniny (chorizo), jelítkem (moricilla) nebo kouskem něčeho dobrého v trojobalu, a pak teprve přijde na řadu hovězí maso. Porcování hovězího se nedá přirovnat k žádné jiné zemi, ale rozhodně stojí za to dát si bife de lomo (svíčková) nebo bife de chorizo (plátek masa z kýty). Běžně se do parilly dává i kuřecí maso, ale vepřové jen výjimečně. Dá se říci, že Argentinci nejsou milovníky vepřového masa. Ale typickým jídlem je například i tzv. empanada, těsto plněné většinou masem, i když náplň se může měnit podle oblasti, dále jsou to různé klobásky a jelítka z vepřového masa a krve, a také velké množství různých vnitřností a drůbků, ale ty se většinou jedí jako předkrm nebo jen tak ""uzobávají"" před hlavním jídlem. Ideální je vychutnat si místní speciality po ""argentinsku"", tj. pod širým nebem. Jediným kořením, které se k masu přikládá je chimichurri - velmi chutná a kořeněná omáčka. Jedno z dalších oblíbených jídel Argentinců jsou tzv. milanesas con patatas fritas, což je obalený a osmažený plátek masa s hranolkami, někdy se ještě přes maso položí sýr a rajče (a la napolitana).

 

ASIE

ARABSKÁ KUCHYNĚ

Arabská kuchyně je velice pestrá. Podobně jako v ostatních středomořských oblastech se i v arabské kuchyni hodně používá zelenina, ovoce a čerstvé byliny i koření. Nejvíce používan je česnek, šafrán, skořice a římský kmín. To lze sehnat na zdejších trzích nepřetržitě a v jakémkoli množství. Kromě nám běžně známých druhů zeleniny se v arabských zemích více jedí olivy, kapary, lilek neboli baklažán a jedlý ibišek zvaný "okra". Jehněčí a skopové maso arabská kuchyně povoluje, vepřové striktně zakazuje. Také drůbeží maso je v arabských zemích velice populární. Nejméně se v této kuchyni používají ryby. Maso obecně je v arabských zemích považováno za jídlo značně luxusní a rybí maso patří k tomu úplně nejvzácnějšímu.

Typickou součástí arabské kuchyně arabský chléb, jemuž se říká "pita". Ten se konzumuje buď samotný nebo plněný. Většinou kaší, které se v arabských zemích říká "hummus" nebo také "hommos", což je pyré z cizrny. Pita se také plní i kaší z lilku, sezamovým puré nebo sýrem.

Tradiční základem velkého počtu pokrmů je zejména v severní Arábii tzv. "couscous" čili kuskus. Jedná se o malinké kuličky z pšeničné krupice, které se vaří s mlékem nebo jako dezert s ovocem, kuskus se dává též do salátů, podává se s vařenou zeleninou, luštěninami či masem. Kuskus se v arabské kuchyni vaří v páře a podává se stejně jako u nás rýže. 

Dalším typickým pokrmem všech Arabů je "faláfel". Jsou to výhradně zeleninové "karbanátky" a pocházejí z Egypta. Jeho hlavní součástí je cizrna. Faláfel se používá i jako náplň chleba, který se potom konzumuje jogurtem, nasekanou zeleninou a papričkami naloženými v chilli.

Z jehněčího nebo drůbežího masa se v arabské kuchyni tzv. "kebab" někdy "kebáb". Nejběžnější arabský kebab je dobře osolené maso nakrájené na kostky, které se vloží na zpěněnou cibuli v pánvi, opeče se a pak se dusí ve vlastní šťávě. Asi v polovině dušení se přidává česnek a nakrájené brambory. Když je maso dokonale měkké, přidá se ještě skořice a ještě chvíli se jídlo nechá dusit. Potom se okamžitě podává.

 

EVROPA

ŘECKÁ KUCHYNĚ

Řecké kulinářské umění má historii starou více jak čtyři tisíce let. Typická jídla jsou jakousi směsicí kuchyní různých států - jídla z Evropy s vlivem Malé Asie a okořeněné Arábií. Proslulost řecké kuchyně je postavena na čtyřech velmi jednoduchých tajemstvích.

Veškerá jídla se vždy připravují z čerstvých surovin, používá se hodně bylinek a zeleniny, hojně se přidává olivový olej a hlavně, pokrmy jsou maximálně jednoduché. A v jednoduchosti je krása, resp. skvělá chuť. Nejčastěji používaná koření jsou saturejka, tymián, bazalka, česnek a skořice.


Mezi tradiční řecká jídla patří moussaka, což je nákyp s lilkem a mletým masem. Peče se v troubě a po vyndání se ihned zalije hustou bešamelovou omáčkou a ochutí mletou skořicí. Dalším představitelem řecké kuchyně je souvlaki, jedná se o kousky jehněčího či vepřového masa navlečené na špejli a pečené nad ohněm. Zajímavým řeckým jídlem je skordalia, bramborové pyré s olejem a větším množstvím česneku. 


Povídání o typické řecké kuchyni by nebylo úplné bez tradičního gyrosu. Je to pořádný kus jehněčího (ale i vepřového nebo kuřecího masa) ve tvaru velké štangle, která se pozvolna opéká. Průběžně se z ní odřezávají malé kousky masa, které se stačily propéct. Gyros se podává s hranolky nebo je připraven do kornoutu z chlebové placky, do kterého se dávají i kousky brambor a nezbytné tzaziky. To je pokrm z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku.  

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.