www.obchod-oliver.cz

Pěstování a sklizeň kávy

Pěstování kávy se věnuje 55 států na světě, které leží v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Ve Střední a Jižní Americe se pěstuje převážně káva Arabica, v Africe je káva Arabica zastoupena v menším poměru a v asijských zemích se pěstuje hlavně káva Robusta. Celosvětově je káva Arabica zastoupena cca 75 % a káva Robusta cca 25 % na celkové sklizni. Význam jednotlivých států v produkci kávy se v čase výrazně mění, protože množství vypěstované kávy a její kvalitu ovlivňuje několik důležitých faktorů. Dlouhodobě platí, že Střední a Jižní Amerika vypěstuje zhruba 70 % celkové světové produkce, Asie 20 % a Afrika 10 %.

Kávovník

Kávovník je stálozelená polotropická rostlina vysoká 3-15 metrů a patří do čeledi Rubiaceae, rod Coffea, jenž zahrnuje 66 různých druhů této rostliny. Pouze dva z těchto druhů se pěstují ve velkém měřítku a káva z nich putuje na trh: kávovník Arabica a kávovník Canephora - nazývaný Robusta.

Kávovník vyžaduje teplé a vlhké podnebí se stálou teplotu vzduchu v rozmezí 18-28 stupňů Celsia. Malé keře kávovníku se předpěstovávají v malých bavlněných obalech a teprve když dosáhnou výšky 30-50 cm jsou vysazovány na kávových plantážích. Kávovníku prospívají mírně kyselé, hlinité písky a také sopečné půdy, jelikož jsou bohaté na dusík. Kávovník kvete bílými květy, které jsou výrazně aromatické a vzhledem připomínají jasmín. Květy se velice rychle mění na zárodky plodu. Kávovník je velmi citlivý na vítr,m mráz, ale i nadměrné teplo. Plod kávovníku je bobule o velikosti 1cm x 0,5cm, která má uvnitř sebe dvě plochá semena. Oplodí je červené¨, u některých druhů se vyskytuje oplodí žluté. Plod kávovníku se někdy nazývá "třešeň" a semena se nazývají "fazole". Plody zrají 9-13 měsíců po odkvětu. Zajímavostí je, že na jednom keři kávovníku mohou být bílé květy i červené plody současně.

Jeden keř  kávovníku dává ročně cca 2,5 kg bobulí, ze kterých po upražení vznikne asi 0,5 kg kávy.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.