BRAZÍLIE

Brazilská káva

Brazílie je nádherná země v Jižní Americe, která je známá také jako největší vývozce kávy na světě a je také nejdůležitějším pěstitelem této plodiny. Proto je také nazývána králem kávového trhu. Typologie brazilské kávy, i když Brazílie jí vyváží nejvíce na světě, není příliš známá a proto se velice často odlišuje. Při takovém množství odrůd, jaké se pěstují právě v Brazílii, lze těžko mluvit o nějaké typické brazilské kávě. Brazílie se však i přesto řadí na špičku svěhového trhu s kávou a chuť brazilské kávy je rozmanitá a rafinovaná. Nejen že jsou v Brazílii pro pěstování kávy mimořádně příznivé klimatické podmínky, ale navíc leží ve třech klimatických pásech, tedy rovníkovém, subtropickém a tropickém, což dává brazilské kávě její rozmanitost. Pěstuje se tady převážně kávovník arabský v několika variantách. Kromě arabiky se začíná rozšiřovat pěstování odolněšího kávovníku arabusta. Na mezinárodních trzích jsou brazilská kávová zrna označována jako Brazils. Další rozdělení je pak podle státu, ve kterém se pěstovaly. Čtyři z šestadvaceti států Brazílie se podílí na devětaosmdesáti procentech celkové produkce kávy. Jsou to Paraná, která vypěstuje padesát procent celkové produkce, Sao Paulo, Minas Geraisis a Espírito Santo Asi tři čtvrtiny z celkového množství brazilské kávy pochází od malých pěstitelů. Nejkvalitnější brazilské kávy se pěstují v oblastech Sul de Minas, Mogiana, Cerrado a Matas de Minas. Největším vývozcem kávy je zde přístav Santos. Je zajímavé, že například severní pobřeží poskytuje kávu s příchutí slané vody. Mnozí si myslí, že Santos je další kávová oblast. Zřejmě nejlepší odrůda brazilské kávy Santos nepochází z této oblasti, lépe řečeno z tohoto přístavu, ale z oblasti Sao Paulo.tato káva se jmenuje na počest Alberta Santose Dumonta - brazilského průkopníka vzduchové navigace. Celkově se v Brazílii pěstuje velké množství variant arabiky. Kávová zrna jsou potom na světovém trhu označována jako Brazils. Brazilská káva je ořechová, sladká, s nízkým obsahem kyselosti. Vytváří neobyčejné hořkosladké a čokoládové příchutě. Charakteristická je také bohatou pěnou. K nejzajímavějšímu a nejžádanějšímu druhu patří ten, který se označuje Bahia a pochází ze stejnojmenné oblasti. Jak ale již bylo řečeno na začátku, toto je jedenz případů, kdy se poklad Brazílie téměř nedostane dál do světa. Za zmínku stojí také dvě odrudy arabiky bourbon a to Capin Branco a Vista Allegre. Je známo, že všechny brazilské kávy mají nižší kyselost a měly by se pít mladé, protože při dlouhém skladování naopak rozvinou kyselost až příliš.

Pravá brazilská káva má být silná jako ďábel, horká jako peklo a sladká jako láska. Nazývá se cafezinho a pije se zde často a kdykoliv .Káva se v Brazílii pije z malých hrníčků, hodně silná a oslazená, a je tak běžná, že jen málokterý nápojový lístek v restauraci vám ji nabídne. Do restaurace se v Brazílii přece nechodí pít kávu!!!

DRUHY BRAZILSKÉ KÁVY SANTOS

Santos murta

Vyniká vysokou jemností a lahodností chuti v šálku, vyrovnaností a pravidelností v zrnu.

Santos fanci

Vyznačuje se velkým zrnem, jeho pravidelností a vyrovnaností, čistotou a zvlášť dobrou chutí a vůní v šálku.

Santos extra prime

Je nejoblíbenějším druhem na našem trhu. Vyznačuje se střední vyrovnanosti zrn, čistotou a dobře se praží, vyniká jemností v chuti a sladkostí v ,šálku.

Santos prime

Druh střední jakosti nepravidelného zrna s jistým obsahem nevyzrálých zrn a cizích příměsí. Má ostřejší a drsnější chuť, v šálku než druh předcházející.

Santos superior

Patří k levnějším obchodním druhům s uspokojivou jakostí a s větším obsahem vadných zrn. Používá se do levnějších směsí. V šálku je ostřejší a postrádá jemnost a sladkost v chuti.

Santos good

Tato káva je obyčejným velmi levným druhem, který obsahuje velké procento nevyzrálých semen a cizích příměsí.

Santos regular

Je druh obsahující značné množství vadných semen a příměsí. Má nevzhledná a nevyrovnaná zrna, nápoj v šálku je slabě aromatický. Při zpracování je značný odpad. Čerstvě sklizené santosy mají v šálku nahořklou chuť, která se odležením částečně vyrovnává. Nejlepší vlastnosti má tato káva druhým rokem po sklizni.

 

KÁVOVÉ RECEPTY

Brazilská káva

125 g čokolády na vaření, 1/2 šálku mírně osolené černé kávy, 3 šálky mléka, 4 lžíce šlehačky

Čokoládu rozpustíme v teplé černé kávě, promícháme a přilijeme vařící mléko. Osladíme, nalijeme do šálků a ozdobíme šlehačkou.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.