Káva se pěstuje ve více než 50 státech světa. Druh Arabica se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, druh Robusta pak v Africe a Asii. Na celém světě se každoročně produkuje více než 100 milionů žoků kávových zrn (cca 6 mil. tun – jeden žok kávy má 60 kg). Na světovém obchodním trhu s kávou jsou jednotlivé druhy kávy vždy označovány podle produkční země nebo oblasti, kde byla káva vypěstována, nebo podle námořního přístavu, z něhož byla vyvezena. Podle původu tak rozeznáváme kávu americkou, africkou, asijskou a australskou (kam patří i káva z Oceánie).

Nekonečné plantáže vzrostlých kávovníků se nacházejí na všech kontinentech kromě Evropy. Pásmo vhodné pro pěstování kávy je mezi obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha od střední a jižní Ameriky přes Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii. Keře kávovníku vyžadují stálé, teplé a hlavně vlhké podnebí. 
Chuť plodů kávovníku je v každé oblasti, v každé zemi, kde se pěstuje, velmi rozdílná. Jedna káva je slabá, jiná extra silná, některá působí na chuťové pohárky velmi jemným dojmem, jiná má příchuť drsnou. Po polknutí rozeznáváme kávy sladké, hořké a kyselé. Specifické rozdíly ve vůních a chutích  jsou způsobeny klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých se kávovníky pěstují. Velkou roli ve kvalitě kávy hraje také nadmořská výška, v níž jsou plantáže kávy umístěny. Káva z každého koutu světa je jiná, originální a stojí za ochutnání!!!
Nejznámější oblastí, kde se pěstuje káva je bezesporu Střední a Jižní Amerika. Každý rok se zde vypěstuje 65% celosvětové produkce kávových zrn. Nejdůležitější oblasti pěstování kávy v Latinské Americe leží podél horských pásem. Na východě od Sierra Madre po Brazílii a na západě ohraničují kávovníkové plantáže Kordillery. 

PŘÍPRAVA KÁVY
 
KÁVOVÉ ZEMĚ SVĚTA

SLAVNÉ KAVÁRNY
 
KNIHY O KÁVĚ
 
KÁVOVÉ ASOCIACE A SPOLKY
 
 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.